Antalet registrerade hundvalpar minskade märkbart: Finska Kennelklubben registrerade 43 835 hundar år 2023

Antalet registrerade hundvalpar minskade märkbart: Finska Kennelklubben registrerade 43 835 hundar år 2023

Antalet hundar som registrerats hos Finska Kennelklubben har märkbart minskat. Det skedde inga större förändringar i hundrasernas popularitet. Labrador retriever är fortfarande den mest populära hundrasen i Finland.

Liisa Suoninen 4.1.2024 09:40:03

År 2023 registrerades totalt 43 835 hundar i Kennelklubben, jämfört med 48 735 år 2022. Antalet registreringar minskade med 10,1 procent jämfört med år 2022. 

Under coronavirusåret 2021 ökade antalet registreringar med totalt nästan 17 procent från år 2019. Nu sjönk antalet registreringar till nivån för mitten av 2000-talets första decennium.

- Under coronatiden översteg efterfrågan på många hundrasers valpar utbudet betydligt. Det minskade antalet registreringar syns nu i den minskade efterfrågan på valpar, men de populära hundraserna håller fortfarande sin ställning, konstaterar Esa Kukkonen, styrelseordförande för Finska Kennelklubben.

Retrievrarna blev mer populära

Labrador retriever är har sedan 2009 varit den mest populära hundrasen i Finland. Ännu har ingen ras utmanat dess popularitet. Förra året registrerades 2 548 labrador retrievrar. Golden retriever kom på andra plats (1 276) och Shetland sheepdog (1 107) på tredje plats. 

– Labrador retrieverns bruksegenskaper och lynne gör den till en mångsidig hobbyhund samt som utmärkt hemmahund och husdjur. De passar till sin storlek många, är inte små hundar, men inte heller en jättestor ras. Labrador retriever har alltid varit en populär familjehund, och de används också i flitigt på hundutställningar, säger Lotta Vuorinen, ordförande för Labradorinnoutajakerho.

– Användningen av hämtande hundar har ökat inom jakt, så labradorer med jaktlinjer har blivit mer populära. De flesta labrador retrievervalpar som ska registreras är dock fortfarande så kallade labradorer med baslinje. De används dessutom i stor utsträckning som olika slags assistans-, tjänste- och räddningshundar.

Det har inte skett några större förändringar i listan över de tio mest populära raserna. Cockerspanieln kom nu på tionde plats. De sju mest populära raserna nådde över 1 000 hundregistreringar förra året. 

Bland de tio mest populära hundraserna finns två inhemska raser, den femte mest registrerade finsk lapphund och den åttonde mest populära finsk stövare. Förra året har karelsk björnhund ökat sin popularitet och klättrat upp i listan över de 100 mest populära raserna till plats 12. Antalet registreringar för rasen har ökat avsevärt. Finsk spets ligger genast efter på plats 13. Den femte inhemska hundrasen, lapsk vallhund, finns på plats 39.

Förra året registrerades totalt 312 hundraser eller raskorsningar hos Finska Kennelklubben. För många raser är antalet registreringar mycket få, bara ett fåtal hundar. 

Mer detaljerad information om registrering av olika hundraser finns i Kennelklubbens avelsdatasystem.

2023 kan registreringsstatistiken fortfarande förändras något i år, bland annat till följd av registreringar av importerade hundar och registeröverföringar.

Hilla, Manu och Sulo är de mest populära smeknamnen för hundar födda 2023

I mobilappen Omakoira, som Finska Kennelklubben erbjuder sina medlemmar, har totalt mer än 70 000 smeknamn för hundar sparats. År 2023 var Hilla, Manu och Sulo är de mest populära smeknamnen för hundar. 

Se de mest populära smeknamnen för hundar födda 2023: 

De mest populära smeknamn för hundar födda i Finland i 2023

Uppskattningsvis tre av fyra hundar i Finland är registrerade hos Finska Kennelklubben

Populariteten hos rashundar registrerade i Finland har traditionellt varit solid. Enligt en uppskattning som Taloustutkimus gjorde i mars 2023 finns det cirka 800 000 hundar i Finland. Av dessa är uppskattningsvis tre av fyra, det vill säga cirka 580 000 hundar, registrerade hos Finska Kennelklubben. Mer detaljerad information finns här.

Anmälningen av hundarnas id- och ägaruppgifter till det statliga hundregistret som upprätthålls av Livsmedelsverket blev med en övergångsperiod obligatoriskt i början av år 2023. Finska Kennelklubbens rashundsregister och id-märknings- och ägardatabas för blandrashundar kompletterar Livsmedelsverkets register genom att ge hundägare och hundköpare mångsidig information om hundars hälsa, bedömning av lynne och resultat från hundaktiviteter i registret. 

– För en valpköpare är Finlands Kennelklubbs register ett mycket användbart verktyg för att utreda valpens ursprung. Förutom att valpen är registrerad i Livsmedelsverkets register skyddas valpköparen av att information om valpen, dess föräldrar och släktingar finns i Kennelklubbens register, betonar Esa Kukkonen.

Eftersom en anmälan om hundens uppgifter till både Livsmedelsverkets och Kennelklubbens register medför dubbelt arbete för hundägare och -innehavare, och särskilt för hunduppfödare, har Kennelklubben kommit överens med Livsmedelsverket om att inleda en utredning i början av året om gemensam användning av Kennelklubbens och Livsmedelsverkets register och möjligheterna till gränssnittssamarbete.

Mer information

Styrelsens ordförande i Finska KennelklubbenEsa Kukkonentfn 050 329 2188esa.kukkonen@kennelliitto.fi

Foton av de tio mest populära hundraserna finns i Finska Kennelklubbens mediebank.

 

Bild: Johanna Alasuutari